Ћир > ФИЛАТЕЛИЈА > О филателији

О филателији

ФИЛАТЕЛИЈА - (filos - пријатељ, atelia - ослобођено плаћања) је назив за љубав према поштанским маркама, њихово сакупљање и проучавање, такођер сакупљање омотница, жигова и другог поштанског материјала.

Како би ушли у чаробни  свијет филателије најприје је неопходно усвојити нека постојећа правила, основне појмове и  начине која су битна за сакупљање поштанских марака и стварања квалитетне збирке.
Свака марка има своју материјалну, историјску или сентименталну вриједност. Због тога ни једна марка није безвриједна, те једнаку вриједност имају некориштене марке, као и  оне са печатом.
Оно на шта се посебно треба обратити пажња је какву збирку желимо створити.

Обзиром да се путем поштанске марке разни догађаји урезују у историју, преносе поруке о природном љепотама, спортским успјесима и свему другоме што нас окружује, једна од могућих одлука је креирање тематске збирке. Такве збирке се односе строго на одређену тему и чине прекрасне цјелине које филателију чине привлачним хобијем, јер не постоји нека тема која се на поштанској марки није појавила.


Уколико имате жељу да се упознате са обичајима и културама земаља у којима никада нисте били, онда можете да направите збирку поштанских марака неке одређене земље.. На овај начин можемо путовати и упознати тајне оних мјеста о којима толико маштамо.

Једна од могућности, свакако је, и стварање генералне збирке, која ће садржавати разноврсне марке, без обзира на тему или земљу из које потиче. Овакве збирке нису превише омиљене у искуснијим филателистичким круговима, али уколико Вам филателија представља лично задовољтво, те уколико немате намјеру да судјелујете као излагач на изложбама, овај начин је сасвим прихватљив интересантан.

Nije bilo moguće pronaći Web aplikaciju na adresi http://old.postesrpske.com/sites/state/cp/philately/o-filateliji. Proverite da li ste ispravno uneli URL adresu. U slučaju da URL adresa služi za postojeći sadržaj, administrator sistema će možda morati da doda novi zahtev za mapiranjem URL adrese za namenjenu aplikaciju.

Copyright © 2011 ПОШТЕ СРПСКЕ
Бесплатан инфо телефон: 0800-50-50-8
Пређи на главни садржај Post site root > Ћир Помоћ (нови прозор) O филателији
Ћир > ФИЛАТЕЛИЈА > O филателији