Ћир > ФИЛАТЕЛИЈА > O филателији > Филателија Републике Српске

Филателија Републике Српске

Поштанске марке Републике Српске

Прва серија марака на којој се налазио натпис "РЕПУБЛИКА СРПСКА" издана је 26. октобра 1992.
Прије овог датума за франкирање пошиљака у поштама Републике Српске кориштене су важеће поштанске марке Савезне Републике Југославије.

Прва серија марака натписа "РЕПУБЛИКА СРПСКА":
- Ријеч је о помоћном издању од 11 марака, касније названом «Бањалучки провизоријум», које су чинили претисци на редовним маркама СР Југославије.
- Издање се користило за франкирање пошиљака само у западном дијелу Српске, док су у осталим дијеловима, све до почетка 1993, године кориштене марке СР Југославије.

11. јануара 1993. године :

- пуштено је у продају прво аутохтоно издање поштанских марака РС, (међу филателистима знано као «Прве гусле»).

Јун 1993. године:
- «Референдум», прво (условно речено), пригодно издање посвећено референдуму српског народа у РС о Венс-Овеновом мировном плану.
- Ово издање чиниле су три редовне марке из издања «Прве гусле», на којима су утиснуте нове номиналне вриједности, натписи «Референдум» и «15-16.05.'93.»
- Битно је нагласити да је вриједност ових марака веома брзо обезвриједила инфлација, тако да су кориштене непуних 90 дана.
Данас, оригиналних писама са маркама «Референдума» је веома мало, тако да представљају праве бисере филателистичке збирке Републике Српске.

09. јануара 1994. године:

- Прво, назовимо «право» пригодно издање поштанских марака Српске. Ријеч је о марки посвећеној Дану државности РС, на којој се као мотив налазила фреска са ликом Светог Стефана.
- Од ове серије у издаваштву поштанских марака Републике Српске почела су да доминирају пригодна издања. Годишње је издавано између 6 и 14 пригодних издања и једно до два редовна издања.

Филателија данас
Поште Српске:
- прате културне и спортске манифестације те издају и пригодне и редовне поштанске марке.
- учествују на филателистичким сајмовима широм Европе и Свијета, промовишући Предузеће и земљу.
- сваке године Поште традиционално организују избор најљепше поштанске марке.

Nije bilo moguće pronaći Web aplikaciju na adresi http://old.postesrpske.com/sites/state/cp/philately/o-filateliji. Proverite da li ste ispravno uneli URL adresu. U slučaju da URL adresa služi za postojeći sadržaj, administrator sistema će možda morati da doda novi zahtev za mapiranjem URL adrese za namenjenu aplikaciju.

Copyright © 2011 ПОШТЕ СРПСКЕ
Бесплатан инфо телефон: 0800-50-50-8
Пређи на главни садржај Post site root > Ћир Помоћ (нови прозор) O филателији
Ћир > ФИЛАТЕЛИЈА > O филателији > portal > Filatelija RS